<< Inapoi

PROGRAMELE CREE IN ANUL 2007

Program de formare continua pentru invatatori si profesori acreditat pe perioada 2007-2010, prin Decizia CNFP nr. 5/17.01.2007 in urmatoarele locatii: Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Iasi, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timisoara, Targu-Jiu. Cursul are o durata de 89 ore pentru care se acorda 25 de credite profesionale transferabile.

Concursul a fost lansat in martie 2002 si se afla, in prezent, la a saptea editie. Anual juriul a selectat 11 – 17 lectii care au fost premiate si publicate in cinci lucrari intitulate „Cele Mai Bune Lectii de Economie” si pe site-ul CREE.
Etapele concursului:

 1. inscrierea participantilor: 1 noiembrie 2007, la Centrele de Resurse pentru Educatia Economica de la nivel local
 2. elaborarea lectiei: 10 ianuarie 2008, prima forma
 3. verificarea la clasa si revizuirea lectiei: 10 ianuarie-15 februarie 2008
 4. finalizarea lectiei: 1 martie 2008
 5. evaluarea lectiei: 1-15 martie 2008
 6. selectarea finalistilor: 15-31 martie 2008
 7. seminarul final si festivitatea de premiere: mai 2008

Acest program este in curs de derulare. A fost organizat in scopul de a asigura formatori necesari derularii, la nivel local, a programelor de formare acreditate in domeniul educatiei economice si antreprenoriale, de a crea si dezvolta o capacitate locala. El consta din 4 seminarii de cate 6 zile. In Seminarul A (primul din seria celor 4) sunt studiate conceptele economice fundamentale. Seminarul B este pe teme de microeconomie, Seminarul C, de macroeconomie, si Seminarul D, de economie mondiala. Pana in prezent, participantii la program au parcus trei seminarii din seria celor patru. In anul 2008, va avea loc al patrulea seminar si ultimul (Seminarul D).

Programul a fost finantat de Ambasada S.U.A. in Romania printr-un grant de la Departmentul de stat al  S.U.A. si de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A..

 

Acest program este in curs de derulare. A fost organizat in scopul de a asigura formatorii necesari derularii, la nivel local, a programelor de formare acreditate in domeniul educatiei economice si antreprenoriale, de a crea si dezvolta o capacitate locala. El consta din 4 seminarii de cate 6 zile. In Seminarul A (primul din seria celor 4) cu tema: Curriculumul de Educatie Economica pentru Scoala Primara (Standardele de continut pentru Scoala Primara si 24 de lectii recomandate elevilor claselor I-IV). Seminarul B (al doilea) cu doua teme majore: Dezvoltarea curriculumului de Educatie Economica in Scoala Primara si Formator pentru Educatia Economica in Scoala Primara. Seminarul C cu tema: Conceptele economice fundamentale, iar Seminarul D cu tema: Proiectarea programelor de Educatie Economica in Scoala Primara. Pana in prezent, participantii la program au parcurs doua seminarii din seria celor patru. In august 2008 va avea loc al treilea seminar (Seminarul C).
Finantatori:
Centrul Roman pentru Educatie Economica
Consiliul Judetean pentru Cultura, Bistrita-Nasaud

A fost lansat in octombrie 2004 si, in prezent, se afla in al patrulea an de derulare. La program au participat 4 scoli din Romania care au stabilit relatii de parteneriat cu 4 scoli din Statul Illinois, S.U.A. Cele 4 scoli romanesti au fost: Scoala Centrala si Liceul Tudor Vladimirescu din Bucuresti, Colegiul National Samuel von Bruckenthal si Grupul Scolar Energetic din Sibiu. Proiectele derulate au fost: Orasul ideal (Liceul Tudor Vladimirescu din Bucuresti si Colegiul National Samuel von Bruckenthal din Sibiu), Aplicarea conceptelor economice fundamentale in intelegerea evenimentelor economice prezentate in mass-media (Scoala Centrala) si Probleme economice ale locuitorilor oraselor (Grupul Scolar Energetic Sibiu).
Finantat de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A.

A fost lansat ca program national in anul 2005. Programul a cuprins:

 1. Dezvoltare de curriculum, constand, initial, intr-un set de 24 de lectii recomandate pentru ciclul primar, plus o programa scolara si instrumente de planificare a pilotarii si de implementare a unitatilor de invatare la clasa.
 2. Seminarul national de formare a invatatorilor, Sinaia, 16-23 martie 2005. Seminarul a fost organizat in parteneriat cu M.E.C. Au participat 41 de invatatori din 10 judete, care s-au pregatit timp de 6 zile pentru a putea pilota la clasa curriculumul de economie pentru scoala primara.
 3. Publicarea de materiale auxiliare pentru perioada de pilotare: Economie, caietul elevului si Calendarul micului economist.
 4. Pilotarea la nivel national a curriculumului de Educatie Economica in Scoala Primara care a inceput in septembrie 2005 si va continua pe parcursul intregului an scolar 2005-2006.

In prezent, se aplica la clasa in scoli din Bucuresti si judetele Arad, Bacau, Constanta, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Satu-Mare, Sibiu, Suceava si Timis.

A fost lansat ca program national in anul 2003. Programul a cuprins:

 1. Dezvoltare de curriculum, constand, initial, intr-un set de 20 de lectii recomandate pentru ciclul gimnazial, plus o programa scolara si instrumente de planificare a unitatilor de invatare la clasa.
 2. Seminarul national de formare a profesorilor care au fost selectati sa piloteze curriculumul la clasa, intitulat Educatia Economica in Gimnaziu, Sinaia, 17-24 aprilie 2003. Seminarul a fost organizat in parteneriat cu Centrul pentru Educatie Economica al Universitatii de stat din Hayward, California, S.U.A., National Council on Economic Education - NCEE din S.U.A. si M.E.C. Au participat 40 de profesori din 15 judete si 5 traineri romani si americani, care au lucrat impreuna timp de 6 zile, in 22 de sesiuni de seminar. Finantat de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A.
 3. Pilotarea la nivel national a curriculumului de Educatie Economica in Gimnaziu, 15   septembrie 2003-15 iunie 2004     . Curriculumul de Educatie Economica in Gimnaziu s-a pilotat in 40 de scoli din 15 judete. In procesul de pilotare au fost implicate, in total, 125 de persoane - profesori, directori de scoli, formatori, inspectori scolari, peste 1.100 de elevi, parinti de la care s-au cules date despre utilitatea programului. In perioada 1 noiembrie 2003-30 aprilie 2004, s-au desfasurat reuniuni de lucru la Bucuresti (5 reuniuni), Bacau, Iasi, Turda, Craiova si Timisoara, pentru evaluari intermediare ale programului.
 4. Seminar final de evaluare, Mamaia, 27-30 mai 2004, in cadrul unui seminar de 4 zile. La acesta au participat, alaturi de profesorii care au pilotat curriculumul, directori de scoli, inspectori, metodisti CCD.
 5. Revizuirea curriculumului de gimnaziu si imbogatirea lui prin organizarea unei sectiuni pentru gimnaziu in cadrul Concursului „Cele Mai Bune Lectii de Economie”, incepand cu editia 2004.
 6. Inaintarea curriculumului de Educatie Economica in Gimnaziu la M.Ed.C cu propunerea de aprobarea. In septembrie 2004, acest curriculum a fost aprobat si este recomandat pe web-site-ul oficial al M.E.C. tuturor scolilor din tara .
 7. Instruirea profesorilor interesati sa introduca la clasa programul de Educatie Economica in Gimnaziu, prin seminarii locale, organizate in parteneriat cu CCD-urile. Asemenea seminarii de instruire s-au organizat la Bucuresti (20 profesori, 2004-2005), la Craiova (14 profesori, septembrie 2004 si ianuarie 2005), la Constanta (2 seminarii cu 14, respectiv 19 profesori, in februarie 2005 si mai 2005) si la Suceava (in februarie 2006). Parteneri locali: CCD Bucuresti, CCD Dolj, CCD Constanta si CCD Suceava.

In prezent, se aplica la clasa in scoli din Bucuresti si judetele Bacau, Constanta, Dolj, Hunedoara, Sibiu, Suceava si Timis.

 

PROGRAME INCHEIATE

2007

Cu Ordinul Ministrului Educatie isi Cercetarii nr. 4.730 din 22.09.2004.

la www.edu.ro , sectiunea destinata invatamantului gimnazial.

<< Inapoi