<< Inapoi

PROGRAMELE CREE IN ANUL 2009

Program de formare continua pentru invatatori si profesori acreditat pe perioada 2007-2010, prin Decizia CNFP nr. 5/17.01.2007 in urmatoarele locatii: Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Iasi, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timisoara, Targu-Jiu. Cursul are o durata de 89 ore pentru care se acorda 25 de credite profesionale transferabile.

Aici gasiti formularul de inscriere.

    Concursul a fost lansat in martie 2002 si se afla, in prezent, la a opta editie. Anual juriul a selectat 11 – 17 lectii care au fost premiate si publicate in cinci lucrari intitulate „Cele Mai Bune Lectii de Economie” si pe site-ul CREE.

    Duminica, 24 mai 2009, la Liceul Teoretic „Ovidius”din Constanta, a avut loc Gala Premiantilor la Concursul „Cele Mai Bune Lecţii de Economie”, editia 2009.

    Au participat, din partea juriului Concursului, d-na prof. univ. dr. Christina-Marta Suciu si d-na conf. univ. dr. Olga Ciobanu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti. De asemenea, au participat directorii Centrului Roman pentru Educatie Economica si directori de Centre de Resurse pentru Educatia Economica din Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Suceava, Timisoara si Tg. Jiu, autoritati scolare locale din judetul Constanta. Invitat special a fost d-na Joanne Dempsey, directoarea Consiliului pentru Educatie Economica din Statul Illinois, S.U.A., aflata in vizita in Romania.

    La editia din acest an a Concursului „Cele Mai Bune Lectii de Economie” au fost premiati 15 invatatori si profesori din judetele Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Satu-Mare, Sibiu, Suceva si Timis.  

     Premiantii au primit diplome, plachete, carti, bani si alte cadouri in valoare de peste 3000 lei. Click aici pentru a vedea lista premiantilor.

     

 

Program de formare contina destinat profesorilor din invatamantul liceal din mediul rural derulat in parteneriat cu Casa Corpului Didactic “George Tofan” si Universitatea Stefan cel Mare, Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic din Suceava. Liceele asociate in acest program sunt Grupul Scolar Agricol Dorna Candrenilor, Grupul Scolar Dumbraveni si Grupul Scolar “Nicanor Morosan” din Pirtestii de Jos. Programul de formare acreditat prin Decizia CNFP nr. 6/25.02.2008 are o durata de 319 ore pentru care se acorda 90 de credite profesionale transferabile.

 

Program pentru elevii de gimnaziu prin care se simulează funcţionarea unei economii de piaţă în şcoală. Programul este derulat in parteneriat cu Economics Center for Education and Research al Universitatii Cincinnati, Ohio, S.U.A. si este pilotat in Scoala nr. 25 si Liceul Iris din Timisoara, precum si in Scoala Berzasca din judetul Caras-Severin. 

 

Acest program este in curs de derulare. A fost organizat in scopul de a asigura formatorii necesari pentru programele de formare continua in domeniul educatiei economice si antreprenoriale, precum si de a crea si dezvolta o capacitate locala. El consta din 4 seminarii de cate 6 zile. In Seminarul A (primul din seria celor 4) cu tema: Curriculumul de Educatie Economica pentru Scoala Primara (Standardele de continut pentru Scoala Primara si 24 de lectii recomandate elevilor claselor I-IV). Seminarul B (al doilea) cu doua teme majore: Dezvoltarea curriculumului de Educatie Economica in Scoala Primara si Formator pentru Educatia Economica in Scoala Primara. Seminarul C cu tema: Conceptele economice fundamentale, iar Seminarul D cu tema: Proiectarea programelor de Educatie Economica in Scoala Primara. Pana in prezent, participantii la program au parcurs trei seminarii din seria celor patru. In august 2009 va avea loc al patrulea seminar (Seminarul D).
Finantatori:
Centrul Roman pentru Educatie Economica
Consiliul Judetean pentru Cultura, Bistrita-Nasaud

Colegiul National Mihail Eminescu, Suceava

 

A fost lansat in octombrie 2004 si, in prezent, se afla in al cincilea an de derulare. La program au participat 4 scoli din Romania care au stabilit relatii de parteneriat cu 4 scoli din Statul Illinois, S.U.A. Cele 4 scoli romanesti au fost: Scoala Centrala si Liceul Tudor Vladimirescu din Bucuresti, Colegiul National Samuel von Bruckenthal si Grupul Scolar Energetic din Sibiu. Proiectele derulate au fost: Orasul ideal (Liceul Tudor Vladimirescu din Bucuresti si Colegiul National Samuel von Bruckenthal din Sibiu), Aplicarea conceptelor economice fundamentale in intelegerea evenimentelor economice prezentate in mass-media (Scoala Centrala) si Probleme economice ale locuitorilor oraselor (Grupul Scolar Energetic Sibiu). Din anul scolar 2008-2009, in program a intrat si Colegiul Tehnic Tomis din Constanta.
Finantat de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A. si de Illinois Council on Economic Education - ICEE

A fost lansat ca program national in anul 2005. Programul a cuprins:

 1. Dezvoltare de curriculum, constand, initial, intr-un set de 24 de lectii recomandate pentru ciclul primar, plus o programa scolara si instrumente de planificare a pilotarii si de implementare a unitatilor de invatare la clasa.
 2. Seminarul national de formare a invatatorilor, Sinaia, 16-23 martie 2005. Seminarul a fost organizat in parteneriat cu M.E.C. Au participat 41 de invatatori din 10 judete, care s-au pregatit timp de 6 zile pentru a putea pilota la clasa curriculumul de economie pentru scoala primara.
 3. Publicarea de materiale auxiliare pentru perioada de pilotare: Economie, caietul elevului si Calendarul micului economist.
 4. Pilotarea la nivel national a curriculumului de Educatie Economica in Scoala Primara care a inceput in septembrie 2005 si va continua pe parcursul intregului an scolar 2005-2006.

In prezent, se aplica la clasa in scoli din Bucuresti si judetele Arad, Bacau, Constanta, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Satu-Mare, Sibiu, Suceava si Timis.

A fost lansat ca program national in anul 2003. Programul a cuprins:

 1. Dezvoltare de curriculum, constand, initial, intr-un set de 20 de lectii recomandate pentru ciclul gimnazial, plus o programa scolara si instrumente de planificare a unitatilor de invatare la clasa.
 2. Seminarul national de formare a profesorilor care au fost selectati sa piloteze curriculumul la clasa, intitulat Educatia Economica in Gimnaziu, Sinaia, 17-24 aprilie 2003. Seminarul a fost organizat in parteneriat cu Centrul pentru Educatie Economica al Universitatii de stat din Hayward, California, S.U.A., National Council on Economic Education - NCEE din S.U.A. si M.E.C. Au participat 40 de profesori din 15 judete si 5 traineri romani si americani, care au lucrat impreuna timp de 6 zile, in 22 de sesiuni de seminar. Finantat de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A.
 3. Pilotarea la nivel national a curriculumului de Educatie Economica in Gimnaziu, 15   septembrie 2003-15 iunie 2004     . Curriculumul de Educatie Economica in Gimnaziu s-a pilotat in 40 de scoli din 15 judete. In procesul de pilotare au fost implicate, in total, 125 de persoane - profesori, directori de scoli, formatori, inspectori scolari, peste 1.100 de elevi, parinti de la care s-au cules date despre utilitatea programului. In perioada 1 noiembrie 2003-30 aprilie 2004, s-au desfasurat reuniuni de lucru la Bucuresti (5 reuniuni), Bacau, Iasi, Turda, Craiova si Timisoara, pentru evaluari intermediare ale programului.
 4. Seminar final de evaluare, Mamaia, 27-30 mai 2004, in cadrul unui seminar de 4 zile. La acesta au participat, alaturi de profesorii care au pilotat curriculumul, directori de scoli, inspectori, metodisti CCD.
 5. Revizuirea curriculumului de gimnaziu si imbogatirea lui prin organizarea unei sectiuni pentru gimnaziu in cadrul Concursului „Cele Mai Bune Lectii de Economie”, incepand cu editia 2004.
 6. Inaintarea curriculumului de Educatie Economica in Gimnaziu la M.Ed.C cu propunerea de aprobarea. In septembrie 2004, acest curriculum a fost aprobat cu Ordinul Ministrului Educatiei isi Cercetarii nr. 4.730 din 22.09.2004. si recomandat pe web-site-ul oficial al M.E.C. tuturor scolilor din tara - la www.edu.ro , sectiunea destinata invatamantului gimnazial.   
 7. Instruirea profesorilor interesati sa introduca la clasa programul de Educatie Economica in Gimnaziu, prin seminarii locale, organizate in parteneriat cu CCD-urile. Asemenea seminarii de instruire s-au organizat la Bucuresti (20 profesori, 2004-2005), la Craiova (14 profesori, septembrie 2004 si ianuarie 2005), la Constanta (2 seminarii cu 14, respectiv 19 profesori, in februarie 2005 si mai 2005) si la Suceava (in februarie 2006). Parteneri locali: CCD Bucuresti, CCD Dolj, CCD Constanta si CCD Suceava.

In prezent, se aplica la clasa in scoli din Bucuresti si judetele Bacau, Constanta, Dolj, Hunedoara, Sibiu, Suceava si Timis.

 

 

Programe incheiate

A fost organizat in scopul de a asigura formatori necesari derularii, la nivel local, a programelor de formare acreditate in domeniul educatiei economice si antreprenoriale, de a crea si dezvolta o capacitate locala. Programul a constat din 4 seminarii de cate 6 zile, cu urmatoarea tematica: Seminarul A (primul din seria celor 4) - Conceptele economice fundamentale, Seminarul B - Microeconomie, Seminarul C - Macroeconomie si Seminarul D - Economie mondiala. Sesiunile au fost conduse de profesori romani si americani, formatori ai CREE si NCEE. Coordonatorul echipei de formatori a fost Jane S. Lopus, PhD, Professor of Economics, California State University Hayward, U.S.A.

Programul a fost finantat de Ambasada S.U.A. in Romania printr-un grant de la Departmentul de stat al  S.U.A. si de NCEE printr-un grant de la Department of Education din S.U.A.

<< Inapoi